Kaikki tilaukset lähetetään Turusta - ilmainen 14-vrk palautusoikeus!

Tilaa ennen kello 14.00 - lähetys samana päivänä!

Puhelin koululaiselle - Puhelin koulunsa aloittavalle?




Millainen puhelin lapselle? Millainen puhelin koulunsa aloittavalle? Nämä ovat kysymyksiä, joita on syytä miettiä tarkkaan. Koulujen alkaessa tai jatkuessa taas syksyllä kannattaakin jo tarttua toimeen ja päivittää puhelin sekä myös muut kotitalouden älyaitteet vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Mikäli lapsesi on aloittamassa pian oman opintopolkunsa, nyt on oikea hetki valita sitä tukeva laite! Perinteisiä näppispuhelimia on yhä saatavilla, mutta nykypäivän maailmassa on jo hyvinkin yleistä, että lapsen ensimmäinen puhelin valikoituu älypuhelimeksi monien erilaisten hyötyjen johdosta. Näistä tärkeimmät ovat:


1. Helppo ja nopea viestiminen kotiväen kanssa


2. Hyödylliset sovellukset, työkalut ja pelit 


3. Useat tuetut yhteydet ja paikantaminen



Mutta millainen sitten juuri älypuhelimen kannattaisi olla? Vastauksia on useita, mutta käytännöllisyys sijoittuu varmasti kaiken muun edelle ja siksi onkin hyvä lapsen kanssa valita kompakti laite, joka istuu hyvin käteen ja on kevyt sekä mukava käyttää. Puhelinvalinnassa on syytä huomioida niin käyttäjän ikä, laitteen pääasiallinen käyttötarkoitus sekä näytön koko.  

Millainen käyttöjärjestelmä? 

Suosituimmista puhelimista Androidia käyttöjärjestelmänään hyödyntävät ovat yleensä moninaisempia, ja niillä on enemmän vaihtoehtoja, kun taas Apple pitää asiat yksinkertaisempina. Tasapainon löytäminen kustannusten, ominaisuuksien ja yksinkertaisuuden välillä on avain oikeanlaisen puhelimen löytymiseen lapsellesi. Vältä hankkimasta heille puhelinta, koska se on sellainen, jonka muut lapset ovat saaneet. Vaikka vertaispaineella voi olla tässä merkitystä, on tärkeää, että saat sopivan laitteen sen toiminnan perusteella. Vain sinä tunnet lapsesi parhaiten ja tiedät myös mikä käyttis ja ominaisuudet sopivat parhaiten. Ulkonäön eli puhelimen muotoilun ja värityksen kanssa sen sijaan kannattaa kuunnella lasta, onhan laite tarkoitettu palvelemaan pidemmäksi aikaa.

Puhelinvalinnassa on myös hyvä hyödyntää jo olemassa olevaa lapsen kokemusta eri laitteista ja käyttöjärjestelmistä. Monessa kotitaloudessa onkin nykyisin yhteiskäytössä tablet- tietokone, jolta muksut ovat voineet seurata suosikkisarjojaan esimerkiksi automatkan aikana ja sitä kautta laitteessa ollut käyttis ja sen ominaisuudet tulleet tutuiksi. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle puhelinetsinnässä ja se tuo myös varmuutta lapsen puhelinkäytölle kun ruudussa pyörivät ne samat vanhat tutut kuvakkeet sekä toiminnot kuin muissa kotitalouden laitteissa joita lapsi on voinut halutessaan jo käyttää ennen ensipuhelintaan.

Lisävarusteet

Puhelimen kaveriksi on myös hyvä hankkia mukaan suojakuoret ja panssarilasi suojaamaan laitetta. Suojakuoret suojaavat laittetta kolhuilta ja lialta kun taas panssarilasi ehkäisee näytön naarmuttumisen niin käytön aikana kuin myös puhelimen ollessa taskussa tai vaikkapa täysinäisessä repussa muiden tavaroiden kanssa. Kuorilla lapsi saa mukavasti ehostettua puhelimen ulkonäköä mikäli oletus alkaa kyllästyttämään. Myös virtapankki on suositeltu hankinta, jolla voi ladata kätevästi puhelimeen lisävirtaa vaikkapa ulkona liikkuessa. Erilaisia bluetooth -laitteitakin ja hienouksia on saatavilla kuten vaikkapa älykello, josta on helppo vilkaista onko taskussa tai repussa olevaan laitteeseen saapunut puheluita tai viestejä ja myös puheluun vastaaminen tai sen mykistäminen onnistuu tarttumatta itse puhelimeen.



Älypuhelimen käyttöönotto

Puhelinta käyttöönottaessa on hyvä valita lapsen kanssa jokin helposti muistettava salasana tai koodi näytönlukitusta varten. Tällä varmistetaan ettei kukaan muu pääse käyttämään puhelinta luvattomasti. Puhelinmallista riippuen on mahdollista valita myös yhdeksi tunnistautumiskeinoksi sormenjälkitunnus. Tällöin riittää, että lapsi hipaisee sormellaan älypuhelimen takakannessa olevaa tunnusaluetta ja näin puhelin päästää heti alkunäkymään.

Alkunäkymässä olisi hyvä olla sijoiteltuna kaikkien tärkeimpien sovelluksien pikakuvakkeet kuten itse puhelinsovellus (numerovalitsin) ja yhteystiedot, josta on nopea valita henkilö nimellä ja lähettää suoraan joko tekstiviesti tai aloittaa puhelu. Nämä kuten paljon muitakin sovelluksia, on jo valmiiksi asennettu laitteeseen valmistajan toimesta. Muut sovellukset löydät kätevästi laitteeseen valmiiksi asennetusta sovelluskaupasta, josta löytyvät siis niin maksuttomat kuin myös maksulliset sovellukset.

Ensisovelluksilla varmuutta 

Hurjasta sovellusvalikoimasta suosittelemme aivan aluksi lataamaan jonkin nettiyhteyttä hyödyntävän keskusteluappsin joka yleisimmin on jo monella maksuton pikaviestisovellus nimeltä WhatsApp. Näin lapsi voi kommunikoida perusyhteyksien kuten puhelujen ja tekstiviestien ohella myös nopeasti ja helposti nettiyhteyttä hyödyntäen. Myös puhelut onnistuvat WhatsAppin kautta netin välityksellä ja tämä ominaisuus kehittyy jatkuvasti. Samalla sovelluksella voit myös luoda keskusteluryhmän vaikkapa oman kotiväen kesken, jolloin läheisten viestit välittyvät samanaikaisesti ja kerralla kaikille. Voit myös lähettää ryhmissä kuvia, videoita, linkkejä ja ääniviestejä todella nopeasti ja vaivatta.

WhatsAppin kova suosio on aina piilennyt sovelluksen nopeassa toiminnassa sekä useissa ominaisuuksissa. Kaikki viestittely on aina salattua ja sitä on turvallista ja varmaa käyttää. Viime aikoina on paljon puhuttu WhatsAppiin saapuvista mainoksista, mutta ne näkyvät ainoastaan tilapäivityksien yhteydessä jos katsot jonkun toisen henkilön luomaa päivitystä. Perusmuotoisen viestittelyn yhteydessä ei mainoksia kuitenkaan näy lainkaan eli viestittely onnistuu ilman, että näytölle pomppaisi yhtäkkiä mainoksia. 

Perinteiseen tekstiviestittelyyn verraten, on pikaviestisovellus jo monen ensisijainen viestintämuoto älypuhelinlatteilla aina kun nettiyhteys löytyy. Muussa tapauksessa myös tekstailu on älypuhelimella nopeaa vaikka viestit välittyvätkin hitaammin vastaanottajalle.

Kun yhteydenpito-ominaisuudet on käyty läpi ja ensimmäiset tärkeimmät yhteystiedot lisätty, onkin aika perehtyä muihin hyödyllisiin sovelluksiin kuten 112 -sovellus. Saat sen sovelluskaupasta kirjoittamalla hakukenttään "112 Suomi". Asennuksen jälkeen muistathan lisätä sovellukseen puhelimen liittymänumeron sekä sallia puhelimen GPS-tietojen käytön ja valmista tuli! Kun hätä on suuri, ei tarvitse kuin avata sovellus ja painaa "soita", jolloin puhelu lähtee yhdistymään heti hätäkeskukseen paikannustietojen kera. Tämän appsin pikakuvake kannattaa myös sijoittaa puhelimen alkunäkymään esille. 

Saatavilla on myös sovelluksia joilla voit esimerkiksi seurata omasta laitteestasi, että lapsesi on taittanut koulumatkansa turvallisesti kodin ja koulun välillä ja on siellä missä pitääkin tai on sovittu.

Koulumaailmassa yleisin sovellus lienee Wilma -appsi joka on hyödyllinen yhteydenpitosovellus opiskelijan ja kouluhenkilökunnan välillä. Sen avulla opettajien on mahdollista ottaa nopeasti ja helposti yhteyttä opiskelijoihin nettiyhteyden välityksellä ja antaa tietoa esimerkiksi päivän ohjelmaa koskevista muutoksista tai ohjeita kotitehtäviä varten. Appsi on ladattavissa yhtälailla kuin muutkin sovellukset, mutta käyttäjätunnukset saa aina oppilaitokselta erikseen opintojen alkaessa. 


Tehoilla väliä?

Koululaisen ja nuoren suusta yleisimmin kuulunut vaatimus puhelimelle on nopea netti sekä laitteen kyky pyörittää pelejä ja videoita esimerkiksi YouTuben kautta sujuvasti ilman takkuilua ja pätkimistä.
Vaikka on totuttu kenties ajattelemaan, että sen ensimmäisen puhelimen ei tarvitsisi olla ominaisuuksiltaan tai tehoiltaan priimaa, saat nykyisin jo pienelläkin investoinnilla laadukkaan puhelimen, joka pyörittää yleisimpiä sovelluksia vaivatta ja tukee nopeita nettiyhteyksiä. 

Ominaisuuksien ja sovelluksien käyttöä on mahdollista kuitenkin myös rajata helposti sekä määrittää turvallisen nettiselaamisen asetukset. Ensimmäistä puhelinta käyttäessä onkin hyvä käydä rauhassa lapsen kanssa läpi laitteen eri ominaisuuksia ja toimintoja ja sallia sitä mukaa vaihe vaiheelta aina laajempi käyttö kun perustoiminnot ovat hallinnassa. Samoin kuin surffatessa netissä kotikoneella on myös puhelimen osalta hyvä käydä läpi nettimaailman pelisääntöjä ja ohjeistaa lasta kertomaan kaikesta epäilyttävästä toiminnasta. Älypuhelimissa on myös saatavilla asetukset joilla lapsi voi asentaa lisää sovelluksia puhelimeensa sovelluskeskuksesta tai sovelluskaupasta vain aikuisen hyväksymänä tai valvonnan alla mikä ehkäisee ei toivottujen appsien päätymistä lapsen luuriin esimerkiksi kodin ulkopuolella. 

Yksi perusvinkki jolla ehkäistään sovelluksista tai pelien sisäisistä ostoista johtuvat yllätyslaskut on olla laittamatta maksukorttitietoja sovelluskaupan -tai keskuksen asetuksiin. Myös puhelinliittymää valitessa on syytä pyytää operaattorilta sellaiset asetukset, joilla ehkäistään ylimääräinen puhelinlasku sekä määritellään saldorajat. Myös palvelupuheluiden osalta on syytä pohtia, onko nuoren syytä saada yhteys jonnekkin tiettyyn paikkaan ja minne taas ei.

Muistilista laitehankintaan

Niinhän sitä sanotaan, että kertaus on opintojen äiti joten kerrataan vielä lyhyesti mitä kannattaa ottaa huomioon älypuhelinta hankittaessa ja käyttöön ottaessa:

Puhelimen valinnassa:

- Kompakti, käteen isuva muotoilu, helppokäyttöisyys

- Kevyt rakenne

- Ominaisuudet, tehot, tuetut yhteydet

- Lisävarustelu: Suojakuoret, varavirtapankki yms.

Puhelinta käyttöönottaessa:

- Yhteystiedot ja pikavalinnat

- Yhteydenpitosovellukset ja keskusteluryhmä kotiväen kesken (esim. WhatsApp)

- Muut hyödylliset sovellukset (esim. 112 Suomi -sovellus)

- Turvalliset netti -ja sovellusasetukset ja niiden määrittäminen



Jokaiselle jotakin


Otetaan muutama esimerkki käyttäjistä sekä heille suositeltavista laitteista:

Onni, 7v.

Onni on pian opinpolkunsa aloittava reipas nuorimies joka tykkää seurailla telkkarista scifiaiheisia nuorille suunnattuja sarjoja sekä tykkää välillä myös pelailla tietokoneella. Hänellä ei ole ollut aikaisemmin vielä puhelinta sillä sille ei ole katsottu olevan vielä tarvetta ennen koulun aloittamista. Onni on kuitenkin tottunut käyttämään perheen yhteistä tablet -tietokonetta aina silloin jos perheen muu väki on halunnut seurata telkusta muita ohjelmia tai tietokone on ollut varattuna.

- Ensipuhelimeksi Onnille sopisi parhaiten kevyt ja kompakti, pienemmällä tai keskitason näytöllä varustettu älypuhelin joka tukee perusyhteyksiä (4G/3G/gsm) ja pyörittää tavanomaisimpien sovelluksien lisäksi tv-sarjojen toistopalveluita sekä kevyempiä ja perustason pelejä kuten esim. Angry Birds. Puhelimessa on sormenjälkitunnistus, jolloin ei haittaa vaikka näytön lukituskoodi unohtuisi eikä koodeja tai salasanoja tarvitse olla mihinkään ylös kirjoitettuna mukana. Puhelimessa on perustason kamera. Suosittelemme laitteeksi Huawei Honor 9 tai Samsung Galaxy A5


Joni, 16v

Joni on aktiivinen someseuraaja sekä harrastaa myös toisinaan striimausta pelaillessaan pelejä tai reagoidessaan erilaisiin videoihin netissä. Lisäksi hän tykkää seurailla paljon sarjoja ja kuluttaa aikaa keskustellessaan kavereiden kanssa netissä sekä tehdessään erilaisia lyhytfilmauksia ja sketsejä YouTube -videopalveluun kavereidensa kanssa. Hän tykkää aina kuvata kun sattuu ja tapahtuu. Aikaisemmin hänellä on ollut käytössään perustehon älypuhelin sekä aktiivisesti yhä käytössä tablet -tietokone jota hän tykkää pitää mukana reissuissa.

- Jonille suosittelemme kompaktia älypuhelinta, jossa mielellään koko näytön osa on kosketusruutua ja näyttö itsessään on tarkka. Laite on pöly -ja vesitiivis sekö soveltuu erilaisten videontoistopalveluiden hyödyntämiseen niin katselijan näkökulmasta kuin sisällönluojankin näkökulmasta. Laite soveltuu raskaimpienkin sovellusten pyörittämiseen ongelmitta sekä se tukee kaikkia nettiyhteysmuotoja. Puhelimessa sekä etu -ja takakamera ovat tarkkoja ja akussa riittää virtakapasiteettia. sormenjälkitunnistuksella puhelimen saa nopeasti auki. Lisäksi laitteessa toiminto nopealle kameran aktivoinnille. Laite myös liitettävissä muihin ruutuihin ja äänentoistoon on panostettu. Suosittelemme laitteeksi OnePlus 7 tai Samsung Galaxy S10

Heli, 17v

Heli on muotitietoinen someaktiivi joka kirjoittaa omaa blogia sekä mainostaa samalla eri yhteistyökumppaneiden tuotteita ja palveluita yleisölle ja seuraajilleen. Hän tykkää seurata sarjoja ja elokuvia niin telkkarista kuin netistäkin ja erityisen tärkeää on yhteydenpito kavereiden ja läheisten kesken. Aikaisemmin käytössä on ollut perustason älypuhelin sekä kannettava tietokone.

- Helille suosittelemme älypuhelinta, jossa fokus on näytön koossa, muotoilussa, värisävyissä sekä erityisesti kameran laadussa. Puhelin pyörittää moitteettomasti videontoisto-ohjelmia sekä nettiä ja tukee kaikkia nettiyhteysmuotoja. Ruutu ja kuva on tarkka ja siltä on mukava ja helppo seurata sarjoja reissussakin. Suosittelemme laitteeksi Apple iPhone 11 Pro Max 

Kuten edellämainituista esimerkeistä voimme todeta, on laitteita joka käyttötarkoitukseen niin muotoineen, kokoineen kuin ominaisuuksineen ja näitä kannattaakin huolella tarkastella puhelinvalinnan yhteydessä sekä vertailla laitteita toisiinsa. 

Toinen asia mitä kannattaa pitää myös silmällä on laitteen käyttöaika eli kuinka pitkään arvioit, että laite tulee olemaan käytössäsi ennen kuin vaihdat sen uuteen. Esimerkiksi mitkä ovat niitä ominaisuuksia, joiden odotat paranevan ja jotka seuraavan laitemallin tuodessa saataville vaikuttavat päätökseesi vaihtaa puhelinta toiseen? Tällä hetkellä selkeä uusi trendi on, että kuluttajat haluavat käytännöllisiä ja siistejä laitteita, mutta järkevään hintaan. Tämän vuoksi voidaan puhua käytettyjen laitteiden niinsanotusta ostobuumista, joka myös auttaa säästämään merkittävästi ympäristöä.

Tätä myös tukee vastikään Euroopan komission julkaisema eurooppalainen vihreä sopimus, jossa asetetaan tärkeysjärjestykseen jätteiden välttämisen tavoitteet. Niihin kuuluu muun muassa mahdollisimman monien tuotteiden valmistaminen helpommin korjattaviksi ja uudelleenkäytettäviksi. Sama laite voi ajaa asiansa vielä pitkään ja palvella useaa käyttäjää!



JA MUISTA:



Käytetyt puhelimet, tabletit & tietokoneet

Meiltä saat tehokkaammankin laitteen peruslaitteen hinnalla!

Halpiksen laajasta valikoimasta löydät hyvälaatuisia ja uudenveroisia käytettyjä älylaitteita jotka ovat peräisin esimerkiksi erilaisista tuoteylijäämäeristä sekä myymättä jääneistä tai tehdashuolletuista tuotteista koostetuista eristä suoraan tehtailta ja niiden toimittajilta. Tarjoamme kaikille tuotteille 14 vuorokauden vaihto -ja palautusoikeuden sekä 12kk takuun. Ostaminen on näin aina turvallista. Jos käytettyyn laitteeseen tulee takuunalainen vika 12kk aikana, niin laite korjataan veloituksetta tai vaihdetaan veloituksetta uuteen vastaavaan laitteeseen vähintään saman kuntoluokan ja ominaisuudet omaavaan. Esimerkiksi jos tuotenimikkeeltään iPhone 7 ”hyvä” 32GB hopea malliin tulee ongelma, niin takuussa se vaihdetaan vähintään samaan vastaavaan, mutta se saattaa myös olla, vaikka iPhone 7 ”erinomainen” 128GB hopea.


Hankkimalla käytetyn tuotteen voit säästää jopa satoja euroja verrattuna uuteen vastaavaan ja samalla olet omalta osaltasi mukana ehkäisemässä ilmastonmuutosta ja ympäristön rasittumista. Uuden elektroniikan valmistus sitoo merkittävästi raaka-aineita ja puolestaan e-jätteen hävittäminen lisää merkittävästi haitallisia päästöjä. Siksi onkin tärkeää, että voimme uusiokäyttää mahdollisimman paljon tuotteita, tehokkaasti! Lue lisää aiheesta täällä.

Takaisin uutisiin & ohjeisiin

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit

Suodata tuotteita

Katso vielä nämä lisävarusteet

Takaisin ostoskoriin